Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/u19798p77589/domains/aronabbo.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Welke soorten hardhout zijn er? | Aron abbo

De term hardhout zegt niks over de hardheid van het hout maar wordt het hout van een loofboom bedoeld. Ook al is hardhout een hardere en duurzamere soort hout. Deze hout soort afkomstig uit Zuid-Amerika, Midden-Azië en Afrika kent meerdere soorten maar welke soorten zijn er allemaal?

Mahonie hardhout

Deze houtsoort is afkomstig uit het tropische gedeelte van Afrika en behoort tot de Meliaceae familie. Het is wel zo dat verschillende soorten bomen Mahoniehout leveren dus het is niet maar één boom die uitstek mahoniehout produceert. Deze mooie stabiele houtsoort is erg herkenbaar aan zijn roodbruine kleur. Omdat mahonie zo makkelijk te verwerken is wordt zowel in voor meubels als voor jachtbouw veel gebruikt maar ook wordt het veel gebruikt voor luxe schepen en muziek instrumenten denk hierbij aan de klankkasten van een duurdere gitaren. Ook voor de kunstwereld is mahonie houdt zeer geschrikt voor draai-, beeldhouw- en houtsnijwerk. Er worden de mooiste dingen gemaakt van mahonie hardhout. Het heeft een zeer rijke uitstraling.

Azobé hardhout

Dit is wel een van de meest bijzondere en duurzame houtsoorten op de wereld. De azobé hardhout is wat donkerder bruin/rood van kleur. In tegenstelling tot de mahonie komt Azobé van een boom de Lophira alata en komt voor in west- en midden Afrika en kan wel 50 meter hoog worden. Het wordt vooral gebruikt voor zware constructies die niet alleen weer en wind moeten doorstaan, maar ook grote krachten moeten opvangen zoals sluisdeuren en palen waar schepen tegenaan kunnen varen. Het is een krachtig stuk hout dat wel tegen een flinke stoot kan.

Bankirai hardhout

In Nederland wordt de Bankira vooral geïmporteerd uit Borneo en Maleisië maar deze houtsoort vindt je op meerdere plekken op de wereld denk hierbij aan de Filipijnen en Vietnam. Ook deze hardhoutsoort is afkomstig van meerdere bomen, deze bomen komen uit de Shoreagroep en kunnen doorgaans zo’n 35 meter hoog worden met een diameter van een halve meter. Zo af en toe heb je hier en daar een uitschieter van zowel 60 meter met een diameter van anderhalve meter. Het hout wordt vaak toegepast voor bruggen, brugdekken, brugleuningen, geluidswallen, waterwerken en palen.

Bilinga hardhout

Bilinga hout wordt geïmporteerd uit West-Afrika en heeft over het algemeen een geel tot roodbruine kleur. Het voordeel van deze houtsoort is dat de producten die gemaakt worden van deze houtsoort een langere levensduur hebben. Het gebruik van deze houtsoort is erg duurzaam. Bilinga hardhout is zeer goed toepasbaar voor dekdelen en bouwconstructies. Dit kan voor zowel binnen en buiten aangezien Bilinga hout nauwelijks vervormd.