Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/u19798p77589/domains/aronabbo.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Wat is een buigveer en hoe gebruik ik deze? | Aron abbo

Een buigveer is een speciaal stuk gereedschap dat wordt gebruikt voor het buigen van kunststof installatiebuizen. Een buigveer kan overigens ook gebruikt worden voor het buigen van buizen van zacht koper. Een buigveer zorgt ervoor dat er geen knik ontstaat tijdens het buigen. Door het gereedschap, eigenlijk gewoon een lange veer, in een buis te steken bied je voldoende ondersteuning aan de buis, waardoor je een strakke bocht realiseert. Buigveren zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. Het is belangrijk om een diameter te kiezen die past bij de doorsnede van je buis. Een te dunne buigveer biedt namelijk niet voldoende ondersteuning, waardoor het ontstaan van een knik alsnog mogelijk is.

Wat is een buigveer?

Een buigveer is eigenlijk een lange, stalen veer die flexibel genoeg is om eenvoudig te buigen. Doordat de windingen van de buigveer dicht op elkaar zitten ontstaan er geen grote ruimtes tijdens het buigen van de veer. Dit zorgt ervoor dat het materiaal van de buis niet ongewenst vervormd. Je kunt kiezen uit buigveren met verschillende diameters en lengtes. Een buigveer heeft altijd één of meerdere ogen, waar een touw of installatiedraad aan bevestigd kan worden. Wanneer je met langere installatiebuizen werkt kun je de buigveer zo eenvoudig door de buis heentrekken.

Verschillend soorten

Er zijn twee verschillende soorten buigveren; de binnenbuigveer en de buitenbuigveer. De eerste variant is veruit de bekendste soort buigveer. Deze wordt in de installatietechniek dan ook het meest gebruikt. Bij een binnenbuigveer schuif je de buigveer in de buis en biedt de veer dus ondersteuning aan de buis van binnenuit. Bij een buitenbuigveer schuif je de buis in de veer en wordt de buis van buitenaf ondersteund.

Buigveren in de installatietechniek zijn doorgaans een meter lang met een diameter van 16 of 19 millimeter. Voor de meeste installatiebuizen zijn deze diameters ideaal.

Laat je adviseren

Een professionele installateur maakt gebruik van buigveren om dunne kunststof buizen te buigen. Bij dikkere buizen of buizen van steviger materiaal is het gebruik van een buigveer niet aan te raden. In dat geval zijn buigtangen of buigmachines betere opties. Wil je meer weten over de buigtechnieken of heb je behoefte aan advies op maat. Kijk dan eens online rond. Hier vind je diverse leveranciers met een ruim assortiment aan buiggereedschap en kun je terecht met al je vragen.